Wedstrijdteam

ehbo-wedstrijd-icoon

Vrijwel ieder jaar trainde een aantal enthousiaste EHBO-ers voor de districtsvaardigheidsproeven. Deze districtsvaardigheidsproeven zijn soort wedstrijden in het uitoefenen van de Eerste Hulp. In 2004, 2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2016 behaalde het wedstrijdteam EHBO Soest zulke goede resultaten dat het na de districtsvaardigheidsproeven ook mocht uitkomen bij de Nationale Vaardigheidsproeven. Degenen die in het wedstrijdteam plaatsnemen zijn ‘gewone’ EHBO-ers. Ze hebben hun EHBO-diploma en nemen deel aan de herhalingslessen.

Tijdens de vaardigheidsproeven worden (ongeval)situaties uitgebeeld door 1, 2 of meer Lotus-slachtoffers. Het wedstrijdteam, bestaande uit 3 EHBO-ers moet de juiste diagnoses stellen en de slachtoffers zo goed mogelijk behandelen. Hiermee kunnen punten worden behaald. Het team met de meeste punten wint. 

Gedurende enkele maanden voor de Vaardigheidsproeven wordt (vrijwel) iedere week onder leiding van een instructeur met het wedstrijdteam geoefend. Tijdens deze oefenavonden wordt de theorie en de praktijk van het EHBO intensief herhaald en geoefend. Dankzij medewerking van Lotus-slachtoffers kan het wedstrijdteam zich goed voorbereiden op de Vaardigheidsproeven en worden situaties nagebootst zoals die ook tijdens de proeven worden gebruikt. Door het meedoen aan het wedstrijdteam krijgt de EHBO-er veel ervaring in het verlenen van Eerste Hulp. Bovenal is het deelnemen aan het Wedstrijdteam erg gezellig en een echte teamsport!

2016 Wedstrijdteam EHBO-Soest wint de 3e prijs bij de nationale EHBO-wedstrijd. Op zaterdag 29 oktober 2016 werd in sporthal de Lindenhof door de Koninklijke Nederlandse EHBO-vereniging de nationale wedstrijd georganiseerd. 14 wedstrijdteams uit heel Nederland streden hier om het hoogste aantal punten, die behaald konden worden door de best mogelijke eerste hulp te bieden in ongevalssituaties met één of meerdere slachtoffers. Daarbij moest ook gezorgd worden voor de veiligheid in gevaarlijke situaties, moesten diverse ziektebeelden herkend worden, werd de theoretische kennis getest en werd van iedere deelnemer de reanimatievaardigheden op de computer beoordeeld. Er moest hulp geboden worden in 14 ongevalssituaties, waaronder een aantal lastige fietsongevallen, een elektriciteitsongeval, een visser met een vishaak in zijn gezicht, verbrande handen bij het bakken van een cake en een hulp aan een groep demente personen, waarvan de groepsleider een CVA-heeft gekregen.

Ieder wedstrijdteam bestaat uit 3 personen en een coach. Het team van EHBO-Soest bestaat uit  Lisa , Cynthia , Robert  en coach Marieke . Dit team heeft op 23 april 2016 de 1e plaats behaald van het district Utrecht en zich daardoor geplaatst voor deze landelijke wedstrijd. Zij hebben zich sinds begin september iedere donderdagavond voorbereid op deze landelijke wedstrijd door trainingen in complexe ongevalssituaties te volgen in het EHBO-gebouw in Soest. Onmisbaar zijn daarbij de ervaren trainers Jolanda Vermeer en Frans Hoogeweg en de leden van het Lotus-team, die de aandoeningen en ongevallen van slachtoffers zo realistisch mogelijk uitbeelden.

Dit jaar was het bijzonder om 2 redenen: 1) Met het winnen van de derde plaats werd het hoge niveau en enthousiasme van dit team beloond met een mooie beker. Voor het team is dit het tweede en laatste jaar in deze samenstelling, omdat Lisa dit jaar haar Hbo-diploma verpleegkunde hoopt te halen en Cynthia haar Lotus-diploma. De regels van de wedstrijd bepalen, dat je dan door je voorsprong in professionele kennis, niet meer mag deelnemen aan deze wedstrijden. De vereniging is al op zoek naar geschikte opvolgers onder de leden en van van plan in maart 2017 weer met een sterk team aan de districtswedstrijden deel te nemen. 2)Instructeur Frans al vele jaren instructeur bij de EHBO-vereniging en trainer van het wedstrijdteam, nam na deze wedstrijd afscheid als instructeur van het wedstrijdteam. Frans heeft op onnavolgbare wijze met zijn kennis, ervaring en bijzondere humor de trainingen van de wedstrijdteams verzorgd. Frans wil het op deze leeftijd iets rustiger aan gaan doen, al zullen we hem op de EHBO-vereniging zeker nog vaak zien. Het wedstrijdteam, het bestuur, instructeurs en leden van het Lotus-team hebben Frans na de wedstrijd met een feestelijk diner en cadeaus bedankt voor zijn inzet voor het wedstrijdteam.

De EHBO-vereniging in Soest is een actieve vereniging, waarin iedereen op zijn eigen niveau een bijdrage kan leveren aan eerste hulpverlening. De 3e plaats van het wedstrijdteam, laat zien dat de opleiding tot een van de beste in Nederland gerekend mag worden. Vele hulpverleners van deze vereniging staan voor u klaar bij lokale evenementen en zoals u ziet kunt u op ze rekenen als het nodig is. Op de foto’s staan: Robert , Cynthia , Lisa.

Op 23 april 2016 behaalde ons wedstrijdteam alweer de eerste plaats bij de districtvaardigheidsproeven. Het team, bestaande uit (v.l.n.r.) Robert , Marieke (captain/coach), Lisa en Cynthia, heeft daarmee weer een geweldige prestatie geleverd. In 10 trainingen is het team door Frans en Jolanda met ondersteuning van het Lotus-team klaargestoomd. De focus ligt hierbij op verdieping van een professionele hulpverlening en het samenwerken als team in complexere situaties met meerdere slachtoffers. Wat het zo leuk maakt is dat er naast het element van spanning, ook met een behoorlijke dosis humor gewerkt wordt! Op zaterdag 29 oktober 2016  zal ons wedstrijdteam in Odijk strijden voor de eerste plaats van Nederland!  En niet zomaar een team: zaterdag won team Soest, bestaande uit Robert, Cynthia, Lisa en coach/captain Marieke voor de zesde keer op rij de vaardigheidsproevenwedstrijd van het district Utrecht.

OP EENZAME HOOGTE

,,Na vijf overwinningen op rij kun je alleen nog maar verliezen,” zegt captain Marieke, ,,dus hebben we de afgelopen weken vele avonden getraind met onze instructeurs Frans en Jolanda ” En met succes, want de uitdagende teams uit Cothen en Wilnis werden overtuigend verslagen. Van de 130 mogelijk te vergaren punten haalde Soest er 110 binnen en liet de nummer twee, Cothen met 30 punten verschil achter zich.

2013

Dit jaar vonden de districtsproeven plaats in ons eigen EHBO gebouw. Alle hulde aan de twee Soester EHBO-teams die op zaterdag 20 april hebben deelgenomen zij zijn namelijk met de EERSTE en de DERDE plaats dubbel in de prijzen gevallen. Rick, Edwin en Ton behaalden samen de eerste plaats. Het team bestaande uit Marieke , Irene en Joke streek de derde plaats op.

Tijdens de wedstrijd bleek dat de teams te sterk waren voor de teams uit Houten en Wilnis. De benadering en wijze van handelen in de verschillende wedstrijdscenario’s bleken goed geoefend te zijn. Er waren weer hele leuke en afwisselende spellen uitgewerkt, waarin ondermeer de volgende ongevallen aan bod kwamen: kwallenbeet, gebroken onderarm, gekneusde enkel, koolmonoxide vergiftiging, elektriciteitsletsel en suikerziekte.

Onder leiding van de instructeurs Jolanda Vermeer en Frans Hoogeweg en samen met de verschillende lotus-slachtoffers van de vereniging hebben de ehbo-ers vele avonden heel hard geoefend en vandaag bleek dat deze inspanningen zeker niet voor niets zijn geweest.

Op zaterdag 25 mei mocht het team, bestaand uit Irene, Rick en Edwin, meedoen aan de Nationale Vaardigheids Proeven, in Nunspeet. In diverse spelonderdelen werd door juryleden beoordeeld welk team de nagespeelde ongevallen het beste volgens het Oranje Kruis boekje behandelde. Wij zijn bijzonder trots op de inzet en gedrevenheid van het team!

2012

Odijk was op 21 april weer de plaats waar de districts Vaardigheidsproeven plaatsvonden. Marga,  Lotte en Jasmijn  vormden de wedstrijdploeg. Daarbij zijn ze ondersteund door coach Rick. De wedstrijd werd (wederom) gewonnen door het Soester team. De landelijke proeven in Assen op 12 mei werden met een mooie 4e plaats afgerond.

2011

Op 23 april was het Dorpshuis van Odijk wederom het spelpodium. Het team, bestaande uit  Edwin van der Pas, Karin van der Boor, Rick de Groot en coach Ellen Haren behaalde 136 uit 180 punten en werd daarmee alweer eerste. Op 28 mei wachten de landelijke vaardigheidsproeven in Maastricht.

2010

Op 24 april 2010 gingen we wederom naar Odijk weer haar uiterste best doen. Jolanda van Rhijn, Karin van der Boor en Marga Wiekamp hebben in de afgelopen maanden weer hard getraind. Tijdens de lastige vaardigheidsproeven is al dit werk omgezet in de eerste plaats. Met 172 punten, 13 punten mee dan de nummer twee, werd de dag afgesloten.

Op 29 mei behaalde de ploeg in Wolvega de derde plaats tijdens de landelijke vaardigheidsproeven. 

2009

Dit jaar gingen we met twee teams naar Odijk gaan om de eer te verdedigen. Tijdens de District vaardigheidsproeven op 25 april hebben de wedstrijdteams prachtige resultaten behaald: de tweede en vierde plaats. De wedstrijden werden gehouden in het dorpshuis in Odijk. Soest 1, bestaande uit Marjolein, Ellen en Marga behaalde met 141 de tweede plaats. Slechts 1 punt achter winnaar Baarn.

Soest 2, bestaande uit Ingrid Voortman, Jolanda van Rhijn en Karin van der Boor behaalde 134 punten en daarmee de vierde plaats. Instructeur Frans en Lotussen Jolanda en Erica begeleidden de ploeg. Voor het volledige persbericht klik hier.

Als dank voor de geweldige inzet ontvingen de deelnemers en begeleiders gezamenlijk een taart en ieder een fles wijn.

Taart: bedankt voor de inzet

2008
Met veel enthousiasme heeft het wedstrijdteam, na een overwinning tijdens de districts Vaardigheidsproeven de tweede plaats weten te veroveren tijdens de Nationale Vaardigheidsproeven. Hiermee werd, net als tijdens de Disctricts Vaardigheidsproeven, een AED trainer gewonnen. In korte tijd heeft de vereniging beschikking over twee extra trainers. Hulde!

2007
Helaas is het niet gelukt om in 2007 een wedstrijdploeg te formeren. 

2006
Op 20 mei 2006 werd het wedstrijdteam derde van Nederland.  Op 22 april 2006 behaalde het wedstrijdteam wederom de eerste plaats. 

Wedstrijdteam 2006